dilluns, 27 d’abril del 2015

Inauguració de la QRuta Arús

Després de mesos de feina, ahir s'inaugurava la QRuta Arús, una iniciativa de La Pedra Fina que ha aconseguit sumar moltes persones i col·lectius a la tasca de territorialitzar el patrimoni inmaterial de Castellar.
https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Viquiprojecte:Castellar_del_Vall%C3%A8s/QRuta_Joan_Ar%C3%BAs


El Dani Rocavert, en nom de La Pedra Fina, va explicar el perquè i va donar les gràcies:


La Pedra Fina en motiu de la posada en marxa de la QRuta Arús vol fer una mica de resum dels principis que ens han mogut a treballar en aquests projecte. Al mateix temps fer arribar el nostre agraïment a la gent i entitats que ens han ajudat a fer-ho possible.

En primer lloc dir que a La pedra Fina tenim molt clar una cosa:
Hi ha molta feina per fer a Castellar, i només hi ha una manera de fer-la... començant a fer-la ... i després, buscar colla. Il·lusió... i gaudir fent-la.

Així ho em fet i ens ha sortit bé.

Em trobat colla, molta, il·lusió, molta, i em gaudit fent-la.

I tenim clar que ningú, i quan diem ningú volem dir ningú, se'n sortirà tot sol.

Per tan lo primer és sens dubte donar les gràcies a tots els que han col·laborat amb aquest projecte i se l'han fet seu:
Els lectors: Margarida Gubern, Ramon Falcó, Joan Sallent, Òscar Rocabert, Jeroni Oller, Daniel Baldrís, Rosa Baró, Joan Solé, Isabel Mach. Sapigueu, que les trobades per preparar la lectura van ser unes estones realment reconfortants i agradables i que el vostre compromís i exigència ens ha estat un referen. Gràcies.

L’altre lliçó de ciutadania ens la varen donar la colla de la Pedra seca... varem quedar un dia per demanar el seu ajut i es van presentar amb la feina feta... això ens va donar molta però que molta corda. Gràcies.

Gràcies a la família Arús per tot el seu suport i la seva generositat que ha permès que l’obra completa de Joan Arús estigui penjada a la xarxa.

L’ Arxiu d’Història, fent pinya amb tots i obrint-nos les seves portes es va convertir de seguida en part fonamental del projecte. És des l’Arxiu d’Història on hi ha instal·lat l’arxiu Arús, d'on surt precisament la Ruta. I també ressaltar que la cessió dels drets de l’edició de l’obra completa editada per l’Arxiu ha estat determinant per poder fer-ho tot, com també ho ha estat el permís d’en Miquel Desclot pel que fa al pròleg. Gràcies doncs a l’Arxiu i al Miquel.

L’Ajuntament ens va donar el seu vist-i-plau i el seu recolzament. Ha escanejat l’obra completa del poeta i ha instal·lat els pals i les plaques QR, i ens ha facilitat la trobada inaugural. Gràcies.
I gràcies a la Ràdio Castellar per la feinada de gravar els poemes per part del Salva Solé feina que ha estat rematada amb l’edició per penjar al Wiquipedia del Roger Rocavert.

I el nostre agraïment al col·lectiu de l’Amical Wikimedia que tirant mà del voluntariat ha anat corregint i penjant tota l’obra, tot i que encara queda feina per fer... i tothom que hi vulgui donar un cop de mà segur que serà ben rebut.

I com sempre es diu segur que ens deixem algú... però segur que ens disculparan. Molta gent d’una manera o un altre hi ha posat cullerada.

Gràcies a tothom, i com no també als que han vingut a fer-la i escoltar-la en rigorós directe les dues vegades que s’ha fet, la última organitzada per el Centre Excursionista, vagin per ells també el nostre agraïment


En segon lloc, dir-vos que a La Pedra Fina creiem d’una manera... podríem dir – fervorosa- però és molt més just dir-ne científica, en la preservació del patrimoni. Entenent per patrimoni tot, el tangible i l'intangible.

Preservar el paisatge i els topònims, com a referents de la nostra història.

Poder passejar pel nostre entorn ha de ser com fer-ho per un llibre obert.

El coneixement porta estimació, l’estimació: respecte.
I Respectar vol dir compromís, responsabilitat...

El desconeixement porta a l’oblit i a la deixadesa... a l’anul·lació.

La Ruta que posem en marxa avui ha de ser la primera de moltes d'altres que vindran: la ruta Medieval, la industrial, mediambiental... d'altres de literàries i com no

el celebre camí del riu...
que tothom en parla i no se’n sap ni piu

Tercer i últim – Ens cal ser agraïts i ensenyar als nostres fills i nets a ser-ho.
Reconèixer i valorar la feina d’altres, el seu esforç ... tant li fa si fent marges per aguantar vinyes, com aconseguir patents per l’industria, un llibre de poemes, un grup de teatre, un quadre .... el ser agraïts ens fa més persones, en fa més cultes

... el reconeixement de totes les persones que ens han llegat la seva obra... poetes, pintors, escultors, musics... historiadors... és exercir la ciutadania.

Ensenyar a interpretar i estimar el nostre patrimoni és cosa de tots...

Per tot això ens congratula dir-vos que professors de tres instituts, La Rosa, el Carbonell i el Gerard estant treballant en un projecte per que la Ruta Arús sigui útil als nostres estudiants.

Sapigueu amics que podeu comptar amb el nostre suport i estic segur que amb el de tots. Pel que faci falta. És molt important.

La inauguració d'avui és com una presa de possessió de l'obra de Joan Arús per el castellencs. Ara ja ens pertany, és de tots, i és des d'aquesta possessió que orgullosament la pengem a la xarxa i l'enviem al món.

Crec que això ens honora a tots.

La valoració i l’anàlisi de l’obra com del poeta és cosa de cadascú.





I, finalment, la crònica de l'Actual... http://www.lactual.cat/cat/notices/2015/04/una-ruta-amb-codis-qr-del-poeta-joan-arus-18078.php


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada